Paksusuoliavanne

Paksusuoliavanne on avannekirurgian tyyppi.

woman-walking-down-city-street-understanding-a-colostomy

Mikä on paksusuoliavanne?

Joka vuosi tuhannet ihmiset käyvät avanneleikkauksessa. Leikkaus voi olla tarpeen suolistosairauden, onnettomuuden tai synnynnäisen invaliditeetin vuoksi, ja leikkaus voi toisinaan olla hengen pelastava toimenpide. Lue faktoja avanteesta ja siitä, miksi paksusuoliavanneleikkaus voi olla tarpeen.

Mikä avanne on?

Tiesitkö, että 'stoma' (suom. avanne) on kreikkaa, ja se tarkoittaa "aukkoa kehoon tai kehosta"?

Lääketieteessä avanne-termiä käytetään kuvaamaan vatsassa olevaa aukkoa, johon tuodaan osa tai pala suolesta kirurgisesti vatsanseinämän läpi. Jos ihmiselle on tehty paksusuoli- tai ohutsuoliavanne leikkaus, ulosteet tulevat avanteesta. Jos ihmiselle on tehty virtsa-avanne leikkaus, virtsa kulkee avanteesta. Paksusuoli- tai ohutsuoliavanne voi olla väliaikainen tai pysyvä.

Mikä paksusuoliavanne on?

Kolostooma eli paksusuoliavanne on kirurgisesti luotu aukko paksusuoleen. Pieni pala suolta tuodaan vatsanseinämän läpi ja ommellaan ihoon. Paksusuoliavanteen voi muodostaa lähes mistä osasta paksusuolta tahansa, mutta yleisimmin käytetyt kohdat ovat paksusuolen loppuosan S-kirjaimen muotoinen sigmasuoli ja poikittainen paksusuoli. Tarkka sijainti riippuu leikkauksen lääketieteellisestä syystä.

Paksusuoliavanne suuntaa ulostevirran vatsasta ulospäin. Uloste, sen tilavuus ja koostumus vaihtelevat ja ovat sen mukaisia, missä kohtaa paksusuolta avanne sijaitsee. Avannesidos kerää paksusuolesta tulevan ulosteen.

Syitä paksusuoliavanneleikkaukselle

Useat eri sairaudet ja terveydentilat voivat johtaa paksusuoliavanneleikkaukseen. Leikkaukseen johtavia ongelmia ovat muun muassa:

  • syöpä 
  • suolen umpipussitulehdus eli divertikuliitti
  • suolen vaurio tai reikä suolessa (trauma/perforaatio)
  • vaikea ummetus
  • sädehoidon jälkeiset vauriot.

Terveydenhoidon tiimi auttaa sinua

Terveydenhoidon tiimin tehtävänä on tukea sinua. Lääkäri ja avannehoitaja ovat todennäköisesti keskustelleet jo leikkauksen yksityiskohdista. Luultavasti sinulla herää kysymyksiä matkan aikana, joten kysymykset kannattaa kirjoittaa muistiin esimerkiksi avannepäiväkirjaan. Näin et unohda esittää kysymyksiä lääkärin, avannehoitajan tai muun terveydenhoidon ammattilaisen vastaanotolla.