Avanteen ja sitä ympäröivien iho-ongelmien arvioiminen

Ihannemaailmassa kaikki avanteet olisivat täydellisen muotoisia. Ne olisivat litteissä vatsoissa, joissa ei olisi ryppyjä tai poimuja. Avanteeseen olisi helppo kiinnittää pussi tiiviisti ja vuodoilta vältyttäisiin. Todellisuudessa avanteet, aivan kuten niiden kanssa elävät henkilöt, ovat kaikki erilaisia. Laajentamalla ymmärrystäsi avanteeseen liittyvistä ongelmista voit tarjota avannepotilaillesi parasta mahdollista tukea ja myötätuntoa.

Luettelemme seuraavassa artikkelissa useita erilaisia avanneongelmia, joista jokainen sisältää kuvauksen ja havainnollistavan kuvan. Näiden tietojen lähde on Käytännön opas avanteisiin ja niitä ympäröivän ihon komplikaatioihin. Kirjanen, jonka tarkoitus on auttaa kliinikoita hoitamaan potilaidensa avannetta, ihoa ja mieltä. Saimme oppaan laatimiseen arvokasta apua asiantuntevilta avannehoitajilta ympäri maailman.

Toivomme, että seuraavat tiedot tukevat jatkuvaa oppimistasi nyt, kun koulutuksen järjestäminen kasvokkain on rajoitettua.

Tasainen avanne
Kuten nimikin paljastaa, tasainen avanne ei työnny ulos vaan on samalla tasolla ympäröivän ihon kanssa. Tasainen avanne voi olla seurausta leikkaustekniikasta tai se voi syntyä ajan myötä vatsan muutosten, kuten painonnousun, myötä.

Hallinta ja hoito:
Useimmat tasaiset avanteet eivät aiheuta ongelmia. Tällaisen avanteen päällä voi kuitenkin olla tarpeen käyttää pehmeää tai onttoa kuperaa ihonsuojalevyä, joka estää avanteen erittämää ainetta joutumasta ihonsuojalevyn alle ja ärsyttämästä näin ympäröivää ihoa.

Tasainen avanne voi joskus muodostaa pussiin "pannukakun". Tällöin uloste kerääntyy avanteen ympärille ja jää kiinni pussin yläosaan. Ulosteen pääsyä pussin alaosaan voi helpottaa voitelevalla deodorantilla.

Vetäytynyt avanne
Vetäytynyt avanne merkitsee tavallisen työntyvän avanteen katoamista ihon alle. Sitä voisi kutsua myös painuneeksi avanteeksi. Tällöin avanteen erittämä aine saattaa joutua ihonsuojalevyn alle ja aiheuttaa näin epämukavuutta tai arkuutta ympäröivälle iholle.

Hallinta ja hoito:
Tavoitteena on nostaa avanne ihon yläpuolelle. Avannetiivisteet tai avannetahna voivat auttaa hyvän tiivisteen muodostamisessa avanteen ympärille. Avanteen nostamista ihon tasolle tai sen yläpuolelle saattaa helpottaa, jos käytetään kuperaa ihonsuojalevyä avannevyön kanssa tai ilman vyötä.

Esiin luiskahtanut avanne
Esiin luiskahtanut avanne viittaa suolen työntymiseen avanteen läpi, jolloin potilaan avanne näyttää työntyvän tavallista pidemmälle. Avanne voi luiskahtaa esiin useista syistä, kuten vatsalihaksen venähdyksen, pitkittyneen yskimisen tai raskauden vuoksi. Avanteen esiin luiskahtaminen jossakin vaiheessa on varsin yleistä avannepotilaan elämässä. Se voi kuitenkin tehdä pussin kiinnittämisestä vaikeaa.

Hallinta ja hoito:
Esiin luiskahtanut avanne ei välttämättä vaadi kiireellistä hoitoa, ellei sivuvaikutuksia ilmene. Sivuvaikutuksia ovat esimerkiksi avanteen värin muuttuminen tai kova kipu alueella. On suositeltavaa, että avannehoidon asiantuntija tai lääkäri arvioi esiin luiskahtaneesta avanteesta kärsivän potilaan tilan.

Pussi voi olla parasta kiinnittää silloin, kun avanne on luiskahtanut vähemmän esiin. Tämä onnistuu potilaan maatessa selällään, jolloin avanteen aluetta voidaan painaa hellävaraisesti.

Ihonsuojalevy voi olla parasta leikata avanteen kokoa suuremmaksi, jotta se mukautuu turvonneeseen avanteeseen. Paljas ympäröivä iho voidaan suojata ihonsuojaliinalla tai suojatiivisteellä.

Tyrä
Parastomaalinen tyrä ilmenee, kun epänormaali suolen työntymä pääsee vatsanseinämän heikentyneen alueen läpi. Avannetta ympäröivä alue näyttää turvonneelta tai kohonneelta. Parastomaalinen tyrä ilmenee noin 5–10 prosentilla kolostomiapotilaista ja noin 3–10 prosentilla ileostomiapotilaista.

Turvotuksen koko riippuu heikentyneen vatsanseinämän koosta ja siitä, kuinka paljon suolta työntyy sen läpi. Muita tekijöitä ovat ikä, paino, tupakointi, raskas liikunta ja leikkaus.

Hallinta ja hoito:
Oireetonta potilasta hoidetaan perinteisin keinoin ilman leikkausta. Avanteen koon ja kehon reunojen muutokseen mukautumiseksi suositellaan joustavaa avannesidosta.

Tukemiseen suunnitellut vaatteet voivat helpottaa turvonnutta aluetta. Potilas saattaa hyötyä myös säännöllisestä ruokavaliosta ja nesteytyksestä, jotka auttavat pehmentämään ulostetta ja ehkäisevät ummetusta.

Ahtauma
Ahtaumaa kuvaava sana ‘stenoosi’ on perua kreikan kielestä ja tarkoittaa ‘kapeaa’. Ahtaumasta kärsivän potilaan avanteesta saattaakin tulla pieni, tiukka ja supistunut. Kuten muunkin tyyppiset avanteet, ahtauma voi johtua eri tekijöistä, joita ovat esimerkiksi leikkaustekniikka, tulehdus ja kiinnikkeet. Avanteen eritys voi tällöin vähentyä. Potilaalla voi olla myös oireita, kuten vatsakramppeja, nauhamaista ulostetta, ummetusta tai lisääntynyttä suolistokaasujen tuotantoa.

Hallinta ja hoito:
Ahtauma ei välttämättä edellytä kiireellistä hoitoa, ellei avanne lakkaa toimimasta tai ellei potilaalla ole kipua tai oksentelua. Lievän ahtauman hoitoon voivat kuulua vähäkuituinen ruokavalio, ulostetta pehmentävät lääkkeet ja nesteet. Joissakin tapauksissa avanne voi vaatia laajennusta tai korjausleikkausta. Jos huolia ilmenee, sinun tai muun terveydenhuollon ammattilaisen on arvioitava potilaan tila.

Granuloomat
Granuloomat ovat punaisia kyhmyjä tai leesioita avanteen pinnassa tai kohdassa, jossa suoli yhdistyy ihoon. Nämä leesiot voivat aiheuttaa merkitsevää epämukavuutta potilaalle ja johtaa joskus verenvuotoon tai pussin huonoon kiinnittymiseen. Joissakin tapauksissa granulooman syynä on avannesidos, vyö tai vaatekappale, joka hankaa aluetta.

Hallinta ja hoito:
Granuloomat voivat olla kivuliaita, vuotaa helposti verta ja saada pussin vuotamaan. Joissakin tapauksissa voi olla hyvä käyttää pehmeää ja joustavaa avannesidosta. Vähennä kitkaa alueilla, joita avannesidos erityisesti hankaa. Terveydenhuollon ammattilaisen on arvioitava potilaan tila, jos granuloomat aiheuttavat tälle kipua tai epämukavuutta.

Haluatko oppia lisää erilaisten avanneongelmien hoidosta? Laatimamme Käytännön opas avanneongelmiin kuvaa hoitotekniikoita muihin ongelmiin, esimerkiksi seuraaviin:

  • avanteen irtaantuminen ihosta
  • karvatupentulehdus
  • kuolio
  • laseraatio (repeämä, hankauma tai nirhauma)
  • ödeema
  • sieni-infektio.


Verkkosivustomme osiossa Ammattimainen hoito on runsaasti hyödyllisiä avanneaiheisia resursseja. Yhdessä voimme auttaa potilaitasi tuntemaan olonsa turvalliseksi, tyyneksi sekä valmiiksi kohtaamaan tulevaisuuden.